Doorgaan naar hoofdcontent

Onomatopee maar mee! (taalcolumn)


"Laat die deur niet zo tjotteren!” Dat riep mijn moeder vroeger, soms zo’n vijf keer per dag, boos op iedereen die de consistentie van ons kleine huis aantastte door deuren te laten klapperen, wapperen, klepperen…of ja, wat eigenlijk? Ik vond het maar een raar woord – dat “tjotteren”* [i]– en ergerde me aan mijn moeder. Maar misschien wel meer aan die deur die maar niet stilstond. Zo bleek dat vreemde, onbestaande woord dus wel noodzakelijk, hoe anders te klagen over de wind of een nalatig kind?

Onomatopeeën als giechelen en giebelen – geen idee wie ze ooit verzon – lijken die noodzaak ook in zich te dragen. Want wat drukt zo mooi de onschuldige lichtheid van de jonge meisjeslach uit als die woorden, zal ook menig onderwijzer denken.
Of dobberen, ook zo’n mooie, waarbij zacht kabbelend water met mij in een zwemband erin, me meteen voor ogen schiet. Maar niets klinkt zo irritant als tjotteren – misschien was het vooral die klank die me tegenstond  – en zo kan een onomatopee de betekenis van een woord dus sterk aanzetten, of zelfs verergeren. In dezelfde categorie vallen het lui-lome lebberen (wat alleen de baby met de dierenwereld deelt), het tergende tetteren of schetteren van stemmen en toch ook het klare kwetteren der blije vogels.

Ik heb er wel wat mee, met de onomatopee, omdat klank zo eindelijk de betekenis krijgt die het verdient. Alles wat betekenis heeft, geeft me rust. En dat terwijl de mantrazanger vast het omgekeerde zal zeggen, want hoe klinkender en onbekender het woord, hoe dieper de meditatie. Neem bijvoorbeeld “Om mani padme hum”, een bekende mantra in het Sanskriet, waarbij juist de klanken het ‘m doen. En ook een hele hoop dichters zullen het niet met me eens zijn, zoals de dichter van de befaamde “Blauwbilgorgel”.
Het helpt wel ja, betekenisloosheid. De Latijnse taal is – voor iemand die niet klassiek is opgeleid – niet voor niets ook zo’n heerlijke zangtaal. Maar toch, die onomatopee, die blijft wel hangen. Wedden dat ook mijn kinderen er straks mee om de oren worden geslagen? “Laat die deur niet zo tjotteren!”


[i] De tjotter is tevens de naam van een Friese boot, en tjotteren kan ook duiden op het geluid van een zangvogel .

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dronken engel (een kerstverhaal)

‘Voor mij geen druppel’, had Rebecca altijd gezegd, jarenlang. Zelfs toen in haar tienerjaren de whisky rijkelijk vloeide en de economie hoogtij vierde. Alsof ze niet te vroeg wilde juichen. Alsof een stem in haar waarschuwde voor de keerzijde van feestvreugde en alcohol.   Woorden bleven overeind staan, wist ze, ook als al het andere afbrokkelt. Dat was nu behoorlijk aan de gang, dat afbrokkelen. En ze kon haar ogen er niet voor blijven sluiten. De laatste weken had ze alles geprobeerd om de totale destructie tegen te houden. De mensen die aan haar deur waren gekomen, had ze zonder mokken onderdak geboden, ook als er narigheid van kon komen. Bedelaars op straat had ze meermaals haar munten toegestopt. Al haar luxe – ongedragen kleding, te dure schoenen, eten over de datum – had ze afgegeven   voor het algemeen belang en nog wist ze dat het niet genoeg was. Tranen vielen tevergeefs als er niet gauw hulp zou komen. Steeds meer zieken zouden om haar bijstand smeken, terwijl ze zich
Recept voor Hemelse Harmonie, voor 2 personen Werkzaam in tijden van innerlijke onrust, toenemende angst, gevoelens van nutteloosheid, verwarring en verdriet. Ingrediënten: -           3 niet te kleine handen vol moed -           8 theelepels zelfgemaakte liefde, het liefst ontdooid -           100 gram zongerijpte empathie gemengd met wat zaadjes eerbied -           1 milligram humor (pas op: werkt zeer sterk!) -             2 snufjes schaamteloosheid, voor extra effect -           3 eetlepels vertrouwen met boter gemengd (dan blijft het goed kleven) -           ½ kopje vers verdriet, zonder extra zout -           1 flinke eetlepel optimisme, vers geplukt Werkwijze: Pak je grootste wokpan uit de kast. Smeer de pan eerst kordaat in met het vertrouwen en de boter. Laat het flink glazig worden, dan beklijft het langer. Voeg dan de humor toe, die je zeer kort stevig laat meebakken en dan verwijdert. Pas op dat je het niet te lang bakt, want dan wordt het te meli