Vorige week woensdag
ging ik onverwacht uiteten met een goede vriend. In Deventer spraken we af, een
stad waar het goed uitgaan is. Een dag tevoren had hij, ik noem hem T., nog
gezegd: “Zoek jij maar iets uit, maximaal 50 euro per persoon ofzo. Ik betaal wel.”
“50 euro, ben je mal?” Had ik gereageerd. “Dat is toch veel te duur?”
Wat later die dag ging ik op zoek, online natuurlijk.
Ik vond genoeg, Deventer is dan ook erg rijk bedeeld met restaurants, maar
bleek toch zelf ook naar iets speciaals op zoek te zijn. Geen Italiaans – dat
is zo gewoon, hoorde ik mezelf denken – en ook geen Oosters – dat ken ik
onderhand ook wel – en natuurlijk bovenal vegetarisch. Het werd Frans,
uiteindelijk, maar dan met een wel heel culinaire twist.
Binnenkomend over een marmeren vloer, wilde men
direct onze jassen aannemen. Ik schrok: waar waren we nu beland? Had ik niet
goed gekeken op Tripadvisor? Een soort corpsballen met bretels en van die nette
plooibroeken kwamen ons tegemoet, wezen ons op het opstapje (dat bleven ze de
hele avond doen) en schonken – eenmaal aan tafel – steeds onze glazen bij. Het
voorafje bleek uit twee oesters te bestaan, waar ik me als vegetariër niet aan
wilde wagen, maar al snel werd er een verrukkelijk alternatief voor me
neergezet.
Eenmaal geacclimatiseerd, besloten T. en ik ons
heerlijk te laten verwennen, nadat ik meermaals mijn excuses had gemaakt voor
deze (financiële) vergissing. T. vond het allemaal niet erg, maar ik – vrouw
zijnde – bleef nog wat weifelen, ook omdat we er beiden niet op waren gekleed
om een restaurant van deze allure te bezoeken. Maar we namen zoals gezegd
gewoon plaats en kregen al snel trek.
Mijn ogen de kost gevend, viel mijn blik al snel op de levensgrote plattelandsschilderijen in romantische sfeer aan beide wanden, vele houten en stoffen ornamenten en sfeervolle muurlampjes. Vroeger bleek het een bankgebouw te zijn geweest.
Mijn ogen de kost gevend, viel mijn blik al snel op de levensgrote plattelandsschilderijen in romantische sfeer aan beide wanden, vele houten en stoffen ornamenten en sfeervolle muurlampjes. Vroeger bleek het een bankgebouw te zijn geweest.
Ietwat onwennig legde ik mijn dikke, katoenen servet
op schoot, vroeg T. om de etiquetteregels (die ik hoogstens uit films kende) en
verdiepte me in de stevige, in leer gebonden menukaart. Voor mij werden het de
enige vegetarische maar daardoor niet minder spectaculaire opties: avocado met
asperges, minimaïs, walnoot en pistache, een ‘gevulde groentetuin’ als
sprankelend hoofdgerecht (denk aan asperges, blauwe kaas, zoete aardappel en
spinazie, in een bakje van deeg), en jawel: een limoendessert met de exotische
kaffirlimoen, kruidnagel en witte chocola als afsluiting.
Voor mensen zoals ik, die graag zelf creatief zijn
in de keuken, met plezier eenvoudig
uiteten gaan maar voor wie haute cuisine iets te ‘hoog’ gegrepen is (lees: te
duur, te sjiek), was alles tijdens deze avond nieuw. Eten als kunstwerk, zonder
echte voedingswaarde – ik had er eerder
geen hoge pet van op. Maar werkelijk: de zachte smaak van avocado gecombineerd
met citroen en walnoot, de knapperige ovenschotel die pittig (blauwe kaas!),
rijk van smaak en vullend bleek, het overheerlijke toetje, de goede zorgen…Ik
ben toch wel om nu. Dit eten kun je simpelweg niet langzaam genoeg verorberen,
ook al niet door het uiterlijk. Elke hap was hemels. En ja, de ambiance was
fijn, met een gezellige disgenoot, mooie spullen om ons heen en een zoel
avondzonnetje door het raam. Misschien maar vaker doen, zo’n vergissing maken?
Reacties
Een reactie posten